Azolla recipes അസോള പായൽ തോരൻ


Azolla recipes / അസോള പായൽ തോരൻ

Did you know that you can make a delicious toran with azolla moss? Growing in fresh water, this plant is a storehouse of nutrients.

Ingredients 




Azolla.                  : .05 kg
Onion Large.       : 2 nos
Garlic                    :  4 nos
Coconut grated.  : 1/2 cup
Green chillies.    : 2 nos
Pepper powder  : 1/2 tsp
Turmeric powder: a pinch
Mustard.             : A pinch
Salt.                      : Enough
Coconut oil.        : Enough



Recipe





  1. Heat oil in a pan. Once the oil is hot, add mustard seeds  and let them crackle for  a few seconds.                                                          
  2. Add finely chopped onion and 1/2 tsp salt and cook until onion turns slightly brown.      
  3. Then add 3 to 4 small to medium garlic cloves (finely chopped), 1 green chili (chopped) and 10 to 11 curry leaves.                
  4. Now add the finely chopped azolla and ¼ teaspoon turmeric powder stir and mix well                                                                          
  5. Add ½ cup grated fresh coconut, 1 teaspoon pepper powder and salt as per taste.               
  6. Sprinkle about 4 tablespoons water first and stir.                                                                  
  7. Check after 3 to 4 minutes. if water has dried up, then sprinkle some more water.       
  8. Mix well and continue to cover and cook. Overall you can add ⅓ cup water or more as required. Add water in parts.                        
  9. Cook till the azolla are completely cooked. If there is any water in the pan, then cook the azolla  thoran without lid till all the water evaporates.                                                            
Serve azolla thoran with steamed rice or a side vegetable dish in a sadya meal or Kerala main course. If you want you can garnish with some coriander leaves.


അസോള പായൽ ഉപയോഗിച്ച് രുചികരമായ തോരൻ ഉണ്ടാക്കാം എന്ന് അറിയാമോ? ശുദ്ധജലത്തിൽ വളരുന്ന  ഈ സസ്യം പോഷകമൂല്യങ്ങളുടെ കലവറയാണ്. 

തോരന്  വേണ്ട സാധനങ്ങൾ


അസോള                     :  .05 കിലോഗ്രാം
സവോള വലുത്          : 2 എണ്ണം
തേങ്ങ ചുരണ്ടിയത്   :  1 കപ്പ്
പച്ചമുളക്                     : 2 എണ്ണം
കുരുമുളകുപൊടി      : 1/2 ടീസ്പൂൺ
മഞ്ഞൾപൊടി            :ഒരു നുള്ള്
കടുക്                           : ഒരു നുള്ള്
ഉപ്പ്                                :ആവശ്യത്തിന്
വെളിച്ചെണ്ണ                :ആവശ്യത്തിന്
വെളുത്തുള്ളി             : 4 എണ്ണം


പാചകരീതി


വെളിച്ചെണ്ണയിൽ കടുക് പൊട്ടിച്ചു ചെറുതായി അരിഞ്ഞ സവാളയും ,വെളുത്തുള്ളി (ചെറുതായി അരിഞ്ഞത് ) ,പച്ചമുളകും ഇട്ട്  വഴറ്റുക. തേങ്ങാപീര ,അസോള, ഉപ്പ്, കുരുമുളകുപൊടി ഇവ കൂട്ടിയോജിപ്പിച്ച് വഴറ്റി അതിലേക്ക് ഇട്ട്  വേവിച്ച് വെള്ളം വറ്റിയശേഷം ഉപയോഗിക്കാം.